Fotografie trainingen
Text

Maak zelf de mooiste foto's

2 Modules 12 Lessen Intermediate

Over deze training

Wat is dat eigenlijk; fotografie? Hoe werkt een camera en wat is er van invloed op het bereiken van een goeie foto? Welke factoren werken samen? Hoe beïnvloed de lens het beeld en wat kun je met de scherptediepte? We gaan het in de komende lessen allemaal behandelen.

 

Aan het eind van deze training weet je hoe een foto tot stand komt en hoe je met elke camera een mooie foto kunt maken.

Het allereerste begin

Eerst gaan we terug in de geschiedenis, maar maak je geen zorgen, er komt geen hele chronologische verhandeling over fotografie. Ik vertel kort iets over de camera obscura. 

Aan het begin van de 19 e eeuw (rond 1820) maakte Joseph Nicéphore Niépce een doos met een heel klein gaatje erin, de camera obscura. Binnen in de doos tegen de achterwand, plaatste hij een lichtgevoelige plaat. Door een aantal uur het gaatje in de doos open te houden, ontstond er op de achterwand een afbeelding.

De huidige fotografie is nog steeds gebaseerd op dit principe.

Het gaatje is het diafragma .

De lichtgevoelige achterwand is vervangen door een filmrolletje en later door een beeldsensor , welke je in kunt stellen in verschillende ISO-waarden .

De sluitertijd van een half uur is teruggebracht tot enkele honderdste tot duizendste van een seconden.

LICHTWAARDEN:

Hiermee zijn meteen de drie belangrijkste waarden in de fotografie genoemd:

  • Diafragma
  • Sluitertijd
  • ISO-waarde

Deze drie bij elkaar genomen vertegenwoordigen een bepaalde lichtwaarde en zijn altijd met elkaar verbonden.

De camera obscura is door de jaren heen steeds meer op onze huidige camera gaan lijken. Door de technieken, die in de loop der tijd werden uitgevonden, toe te passen en te verfijnen. Eerst was het alleen mogelijk om slechts 1 foto per keer te maken. In de loop der tijd werd het reproduceerbare negatief uitgevonden, het kleuren procedé en de filmrolletjes. Omstreeks de millenniumwisseling heeft de digitale fotografie een vlucht genomen en is het rolletje bijna volledig verdwenen.

Nu hebben veel huishoudens nog wel ergens een camera liggen maar worden de meeste foto's gewoon met onze smartphone genomen. Het leuke is dat de techniek in onze smartphone nog steeds te herleiden is naar het principe van de camera obsura. Dus met een diafragma, sluitertijd en lichtgevoeligheid (ISO-waarde).

Hoe is deze training opgebouwd?

Als allround fotograaf heb ik enorm veel kennis over technieken en de verschillende specialismen binnen de fotografie. 

Ik reik je deze technieken aan en jij kunt ermee aan de slag. In principe met iedere camera, dus ook met jouw smartphone. Zet deze dan wel op de professionele stand, zodat je weet wat je aan het doen bent.

 

In de module 'Basiskennis' leer je alles over het diafragma, de sluitertijd en ISO-waarde. Ook kleurtemperatuur (witbalans) en scherptediepte komen aan bod. In de module 'Verdieping' behandel ik in iedere les steeds een ander specialisme. Iedere les bevat leuke toetsen en/of opdrachten.

Heel veel succes bij het ontwikkelen van jouw fotografie skills!

foto: Barbara van Steinfoto: Barbara van Stein

Foto: Barbara van Stein

Pen
>