Video trainingen
Video/Text

Flipping the Classroom

11 Lessen Intermediate

Over deze training

In mijn zoektocht naar vernieuwend lesmateriaal kwam ik uit op het ‘Flipping the classroom’-principe. Omdat ik de Engelse term vaak moet uitleggen, zou ik het liever ‘online instructie’ of ‘de omgedraaide klas’ willen noemen, dezelfde term die ook Kennisnet hanteert. Feitelijk is dit de letterlijke vertaling; ‘Flipping The Classroom’ betekent niet dat de docent is doorgeslagen en al flippend het klaslokaal heeft verlaten!

En toch heeft ook deze uitleg een kern van waarheid in zich. De docent heeft de leerling naar huis gestuurd om daar zelfstandig de instructie van het nieuwe lesmateriaal te bestuderen. Zonder de aanwezigheid van de docent!

De omgedraaide klas is geen nieuw begrip. Al sinds een jaar of 10 wordt deze methode toegepast. Toch zijn er nog maar enkele docenten die hier daadwerkelijk mee aan de slag zijn gegaan. De laatste jaren wordt de roep om verandering en vernieuwing in het onderwijs steeds sterker. Zou het omkeren van de klas hier een antwoord op kunnen zijn? Het antwoord ligt in de toekomst en is afhankelijk van het doorzettingsvermogen van de docent zelf. 

Het omkeren van de klas en het loslaten van het traditionele leersysteem, dat gebaseerd is op controle, maakt de leerling verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leerproces. De aandacht wordt verlegd van de leraar als bron van kennis en middelpunt naar de leerling als middelpunt. Voorwaarde is wel dat het omdraaien op een consequente wijze gebeurt. Zomaar af en toe een lesje ‘flippen’ gaat geen resultaat opleveren. Consequent doorvoeren kan klassikaal lesgeven volledig doen verdwijnen. De klas verandert in een leerdomein. Een plek waar de leerling in zijn/haar eigen tempo en niveau de leerstof verwerkt met een docent die eerder optreedt als coach dan als presentator.

Hoe je dat doet? Dat ga ik in deze training uitleggen. Hopelijk word je na het lezen van deze informatie net zo enthousiast als ik!

Ik wens je veel succes bij deze training!

Commitment

Bovenstaande video is opgenomen met

  • camera: Panasonic Lumix G9 met 12-35 mm objectief (ingesteld op 35 mm)
  • microfoon: Røde Videomic GO
  • statief: Benro filmstatief en 3 lampstatieven
  • hoofdlicht: Ledgo 600 LG 600CSC met extra diffuser*
  • licht op achtergrond: Godox LED170
  • invullicht:  Lastolite reflectiescherm
  • editing: Screencast-O-Matic

Inhoud van de cursus

Alleen voor cursisten

Introductie

Waarom deze training? Wat leer je de komende tijd?
Verklarende woordenlijst en 'Commitment'

Alleen voor cursisten

Flipping the Classroom: geschiedenis

De geschiedenis van Flipping the Classroom gaat al terug naar de jaren 80 van vorige eeuw toen er met VHS banden werd gewerkt!

Alleen voor cursisten

Flipping the Classroom: theorie

Een les met tips om jouw video's aantrekkelijker te maken. De voordelen van Flipping the Classroom in een werkblad.

Alleen voor cursisten

Flipping the Classroom: praktijk

Een overzichtelijke opsomming van wat er bij komt kijken als je video's gaat maken. Uitleg van Creative Commons in een werkblad.

Alleen voor cursisten

Hoe gaat mijn les eruit zien?

De nieuwe manier van lesgeven versus de traditionele manier. Inventariseer jouw eigen les en de tijd die je aan instructie geven kwijt bent.

Alleen voor cursisten

Het vinden van materialen

In deze les links naar voorbeelden van andere docenten en websites die jou verder kunnen helpen.

Alleen voor cursisten

Video als leermiddel

In deze les gaan we kort in op leerstijlen en hoe video voor de vier verschillende leerstijlen ingezet kan worden. Maar ook hoe je video inzet als leermiddel en aan welke eisen deze dan moet voldoen.
Werkblad 'Video als leermiddel'

Alleen voor cursisten

Editten met Screencast-O-Matic

Alleen voor cursisten

Zelf aan de slag!

Tenslotte een werkblad met een plan van aanpak waarin alle lessen samenkomen!

Alleen voor cursisten

Bonus: Studio inrichten

Leer hoe je voor ca. € 150,-- je eigen videostudio inricht!
Werkbladen 'van Budget naar studio' en maak jouw eigen begroting.

Alleen voor cursisten

Bonus: Ondertitelen

Pen
>