Het vinden van materialen

Deze les heb ik gratis ter beschikking gesteld om docenten te helpen hun leerlingen op afstand les te geven gedurende de coronacrisis.
Hoe ga je jouw leerlingen snel weer aan het werk helpen? Met behulp van collega's die al tal van mooie instructievideo's hebben gemaakt! Je vindt hieronder een selectie van kwalitatief goede video's. Onderaan vind je nog meer tools die jou kunnen helpen, onderwijs op afstand mogelijk te maken!

Aardrijkskunde

Biologie

 • Biologie met Joost overzichtelijk naar klas ingedeelde playlist voor het VMBO, antwoordvideo's op ingestuurde vragen en eigen vlog's te vinden bij biovlogie.
 • Juf Danielle een heel mooi voorbeeld van hoe het kan, met video's over de werking van het menselijk lichaam. De video's bevatten kennis die geschikt is voor diverse niveau's van VMBO tot VWO en voor MBO-V en HBO-V. Kijk zelf welke video's bij jouw lesstof passen. Verder heeft zij haar eigen Juf Danielle Academie (tegen betaling).
 • Biologie en Science met Mattijs Leeffers op VMBO niveau.
 • NGbiologie van Pascal van de Nieuwegiessen bevat ook prachtige video's op HAVO en VWO niveau. Pascal heeft tevens een website.
 • Train je biologie op YouTube en de website met alle lesstof voor het eindexamen VMBO overzichtelijk bijeen gebracht.

Duits

 • Bijles Duits van Martin Ringenaldus bevat uitleg voor leerlingen van het VMBO. Klik hier voor de website.

Engels

 • Engels Academie en bijbehorende website van Roeland en Florian Hiele. Zij zijn twee broers die voor de vakken Engels, Duits, wiskunde, biologie en Nederlands afzonderlijke academies hebben opgericht. De Engels Academie en de wiskunde Academie (waar je hieronder ook een link vindt) zijn het meest compleet. Alles op HAVO en VWO niveau. 

Economie

 • Thomas Kaptein heeft de video's gemaakt die te vinden zijn op Docenteco. Zeer professionele video's voor HAVO en VWO.
 • De Economie Academie van docent Frank Bosma met video's voor HAVO en VWO op youtube en zijn eigen website.

Geschiedenis

 • Jelmer Evers geschiedenis voor HAVO en VWO. Jelmer werkt op UniC in Utrecht en zet zich in voor verandering in het onderwijs zoals Flipping the Classroom en Gamebased learning. Kijk hiervoor ook op zijn website.
 • JORTgeschiedenis van Joost van Oort bevat eveneens video's op HAVO en VWO niveau.
 • Video's met een samenvatting van de examenstof op VMBO niveau vind je op het kanaal van meneer Van Beek.

Levensbeschouwing

 • Levenswijsheid academie van Jan Gerard Hiele de vader van Roeland en Florian Hiele. Niet heel veel bruikbare video's, maar wel een inspirerende man.

Natuurkunde

 • Natuurkunde uitleg Meneer Wietsma met video's over natuurkunde en Nask. Goeie video's waarbij de snelheid van praten de aandacht van de leerling vasthoud! Van VMBO t/m VWO.
 • Alles is natuurkunde van meneer van Bakel. Rob van Bakel geeft goede uitleg en veel #dtv (durf te vragen) video's met veelgestelde vragen van leerlingen. Kijk ook op zijn website.
 • ACNatuurkunde met Pieter Palsma. Zijn laatste video is van vier jaar geleden, maar de stof is natuurlijk nog heel relevant (HAVO-VWO).

Nederlands

Maatschappijleer

 • Stefan van der Weide heeft video's van VMBO tot en met VWO niveau.
 • M. Feddahi legt uit, de video's zijn wat lang en mogen wat afwisselender, maar er staat enorm veel materiaal op. Je vindt hier video's voor maatschappijleer, maatschappijwetenschappen en economie. Er staan zelfs een aantal video's leerlingcoaching bij.

Rekenen

 • Meneer Megens reken- en economiedocent. Dirk Megens is MBO docent en gespecialiseerd in verpleegkundig rekenen. Hij heeft ook een website.

Scheikunde

 • De Scheikundelessen van Sieger Kooij zijn een voorbeeld van productie maken in video's. Je vindt hier lesstof van VMBO t/m VWO compleet met examentrainingen.

Wiskunde

 • Wiskunde Academie en bijbehorende website van de broers Hiele.
 • Clipscool is een website waar je (tegen betaling) video's kan gebruiken voor in je wiskunde lessen. Je betaalt € 2,-- per leerling per jaar.

Basisonderwijs

Voor het basisonderwijs is natuurlijk ook veel materiaal te vinden, echter het principe van Flipping the Classroom is vooral geschikt vanaf het voortgezet onderwijs. Toch wil jullie ik de website van Sas juf van groep 3 op een school in Den Haag niet onthouden! Je vindt hier een voorbeeld van een leuke website vol opdrachten en werkboekjes.

TIP!

Kijk bij het zoeken naar goede video's van collega docenten naar het aantal abonnees op zijn of haar kanaal. Dit zegt veel over de kwaliteit en waardering.

Websites met tools

Purposegames.com voor het maken en vinden van oefenopgaven.
Lesson Up idem als Purposegames maar dan volledig in het Nederlands.
Edpuzzle een tool voor het maken van video.
Met Screencastify kun je screencasten en meteen uploaden naar Google Classroom. Met 'opdracht' kun je meteen controleren of er naar de video gekeken is. Google Classroom heeft de voorkeur boven Google Drive.
Live streamen met bijvoorbeeld Zoom.

Het vinden van OER

In het werkblad uit les 2 over Creative Commons heb ik het al even gehad over OER-materiaal. Wanneer je zelf aan de slag gaat met OER kun je materiaal vinden uit het publieke domein (CC0 genoemd), of openbaar beschikbaar gesteld onder een CC BY of CC BY-SA licentie.

Materiaal op Wikipedia mag je bijvoorbeeld gebruiken onder de CC BY-SA voorwaarden. Bekijk de lijst van Open4Us.org voor meer bronnen.

Ook Creative Commons houdt een lijst bij met OER-materiaal en biedt een metazoekmachine aan om materiaal te vinden.
Hergebruik van al bestaande Nederlandse OER kan uiteraard ook. Voor het PO en VO hebben we in Nederlands Wikiwijsleermiddelenplein, deze middelen hebben of CC BY of een CC BY-SA licentie. Op Wikiwijs kun je ook de Stercollecties van VO-content vinden. Voor België is er voor het VO KlasCement.
Kijk ook eens op de website van leraar24.nl.
Een verzamelplek van digitaal leermateriaal vind je via Kennisnet op Edurep.

Help mij deze lijst compleet te maken!

Maak je zelf gebruik van handige websites of YouTube kanalen die hier nog niet vemeld zijn? Mail deze dan naar mij: monique@mooifotograferen.nl zodat ik deze ook kan toevoegen.

>